عجیب است! هنوز هم عدهای هستند که فکر میکنند کیفیت خدمات و محصولات یک برند برای موفقیت آن کافی است. چنین دیدی صحیح نیست. این روزها بازار رقابت برندها بسیار داغ و شدید است. فقط شما در بازار خدمات و محصولات پزشکی-درمانی حضور ندارید. تعداد بسیار زیادی نیروی کار و برند فعال هم در کنارتان مشغول به فعالیت هستند. در نتیجه اینکه کارتان کیفیت داشته باشد و محصولات خوبی ارائه میکنید دیگر کافی نیست. باید تلاش کنید به کمک استراتژی بازاریابی پزشکی برای خود راه و روشی بیابید که مقصد نهایی آن، قلب و ذهن مشتریان است. اما برای تهیه و تدوین استراتژی بازاریابی پزشکی ، لازم است، چه کاری انجام دهید؟
۱. شناخت مشتریان هدف
برای شروع کار تنظیم استراتژی بازاریابی پزشکی نیاز به شناخت مشتریان هدف خود دارید. بنابراین، لازم است تحقیقاتی آنلاین و آفلاین براساس ویژگیهای دموگرافیک، جغرافیایی، روانشناسی، رفتاری و… مشتریان ترتیب بدهید. با توجه به مطالعه موشکافانهای که درباره مشتریان خود صورت میدهید باید به منابع در اختیار خود هم دقت کنید. ببینید که چه منابع و امکاناتی برای جلب نظر مشتریانتان دارید و چطور میتوانید از آنها بیشترین استفاده را برده و با کمبودها بسازید. رابطه میان منابع و مشتریان را مشخص کنید و برای به کار گرفتن منابع تحت اختیار در راستای رسیدن به رضایت مشتریان تلاش کنید.
۲. بررسی و مطالعه وضعیت رقبا
مرحله بعدی در تعیین استراتژی بازاریابی پزشکی را مرحله مطالعه رقبا مینامند. مطالعه رقبا یعنی رصد کردن بازار. باید از تمام ابزارهای دیجیتالی و غیردیجیتالی در دسترس خود بهره ببرید و ببینید که رقبا در حال برنامهریزی و اجرای چه استراتژیهایی هستند. هر چقدر بیشتر با محیط و اکوسیستم زمینه فعالیت خود آشناتر باشید، امکان موفقیت در تعیین استراتژیهای مناسب هم بیشتر میشود.
۳. ارزیابی داخلی و خارجی
ارزیابی داخلی و خارجی، همان چیزی است که در علم مدیریت به آن تحلیل SWOT گفته میشود. تحلیل SWOT به معنای بررسی نقاط قوت(STRENGTH)، ضعف(WEAKNESS)، فرصتها(OPPORTUNITIES) و تهدیدها(THREATS) است. در واقع، این تحلیل یکی از مهمترین و بهترین ارزیابیهایی است که میتوان برای شروع مدیریت استراتژیک یک برنامه پیگیری کرد. برای ایجاد استراتژی بازاریابی پزشکی هم باید نخست به بررسی شرایط داخلی بپردازید و ببینید که نقاط ضعف و قوت شما چیست. چه نقاط متمایزی نسبت به دیگران دارید و در انجام چه بخشهایی از کار قوی هستید. شناخت و بررسی نقاط قوت هم دقیقا به اندازه شناخت و آگاهی از نقاط قوت اهمیت دارد.
بعد از اینکه دید درست و مناسبی نسبت به خود به دست آوردید باید به سراغ تحلیل محیط خارجی بروید. باید ببینید که چه فرصتهایی در بازار پزشکی وجود دارد. چه تهدیداتی، شما را در معرض خطر میگذارد و… . هر چقدر که شناختتان از درون و بیرون محیط فعالیتتان بیشتر باشد، موفقتر عمل خواهید کرد و استراتژی بازاریابی پزشکی دقیقتر و موثرتری ترتیب خواهید داد. به کمک نقاط قوت خود باید به جنگ تهدیدها بروید و آنها را خنثی کنید. ضمنا از فرصتها و نقاط قوتتان استفاده کرده و نقاط ضعف را هم بپوشانید.
۴. تعیین اهداف کوتاهمدت و بلندمدت
هر برنامهریزی استراتژیک نیاز به هدفگذاری دارد. هدفگذاری هم نیازمند رعایت سلسله مراتبی است که خود بحثی گسترده و تخصصی میطلبد. اما به طور کلی باید گفت که اهداف از نظر نوع به دو دسته کوتاهمدت و بلندمدت تقسیم میشوند. اهداف کوتاهمدت، همانطور که از نامشان پیداست برای دورهای کوتاه و حدود ۳ ساله تنظیم میشوند. یعنی باید در مدت ۳ سال پیش رو به تحقق بپیوندند.
اهداف بلندمدت هم برای دورهای بیش از ۵ سال طراحی میشوند. هر یک ویژگیهایی دارند که باید دقیق مشخص شوند. اهداف کوتاهمدت و بلندمدت، هر دو از لوازم اصلی تعیین استراتژی پزشکی هستند و هر دو را باید با جدیت و دقت طراحی و اجرا کنید. اهداف کوتاهمدت و بلندمدت و تمام برنامههایی که برای خود در نظر میگیرید باید دارای انسجام و هماهنگی باشند.
۵. برنامهریزی مالی و بودجهبندی
بازاریابی به طور کلی به معنای تولید و حفاظت از منابع درآمدی است. در هر استراتژی بازاریابی پزشکی هم باید متناسب با اهدافی که برای کسب و کار خود در نظر میگیرید، فکری هم برای بودجه و امور مالی کنید. برای بودجهبندی نیاز به کمی کردن اهداف دارید. باید مشخص کنید که هر بخش از هدف و برنامهتان به چه مقدارِ ریالی، بودجه نیاز دارد. نکته مهمی که در تنظیم بودجه باید در نظر بگیرید، میزان سودآوری هزینههایی است که انجام میدهید. مثلا باید بدانید که کمپین تبلیغاتی شما چه مقدار هزینه دربرخواهد داشت. صرف این هزینه باید پاسخ و دستاوردی مناسب به همراه داشته باشد. در غیر این صورت، به ضررتان خواهد بود.
مزایای تعیین استراتژی بازاریابی پزشکی
مزایای برنامهریزی و هدفگذاری بر هیچکسی پوشیده نیست. بدیهی است که تعیین اهداف، بودجه و عملیاتی که باید در مسیر هر کسب و کاری صورت بگیرد باعث رشد و حرکت در بین خطوط موفقیت خواهد شد. در زمینه تعیین استراتژی بازاریابی پزشکی هم مزایای بسیار زیادی در اختیارتان قرار خواهد گرفت. مثلا یکی از اصلیترین مزایای تعیین استراتژی بازاریابی پزشکی، این است که چشماندازی مشخص و معینی از مسیر پیش روی خود ترسیم میکنید. در نتیجه میدانید که با بودجه، امکانات و منابع خود چه خواهید کرد و چطور باید به خواستههایتان برسید یا حداقل به آنها نزدیک شوید.
اگر از قبل بدانید که قرار است چه کارهایی انجام بدهید و مسیر کاریتان را چطور پیش ببرید، در مواجهه با چالشها و اتفاقات غیرمنتظره هم قویتر عمل خواهید کرد. مثلا اگر با چالشی رو به رو شوید که برایتان از قبل مشخص نبوده، بنا به برنامه و هدفی که در پیش دارید، تصمیمگیری خواهید کرد. این تصمیمگیری براساس مسیری گرفته میشود که شما را به مقصد خواهد رساند.
وجود برنامه و استراتژی بازاریابی پزشکی است که به شما کمک میکند، رشدی مداوم داشته باشید. برای مثال، زمانی که برنامهای پایان مییابد و شروع به سنجش آن میکنید، متوجه میشوید که در چه نقاطی ضعف داشتهاید و از ایدهآلهایتان فاصله گرفتهاید. این درک به شما کمک میکند تا در ادامه راه، تغییراتی ایجاد کنید و عیوب قبلی را به شیوهای از بین ببرید. مزایای استراتژیهای بازاریابی پزشکی بسیار زیاد است. تعیین استراتژیها باعث میشود تا نظم فکری و توانمندی اجرایی خود را بهبود ببخشید و تقویت کنید.
khili jaleb bud. man dandanpzeshk hastm. az in matlab ha bishtar bzarin. shma az in kara anjam midin aya? ba ki shbat konam age az in khedmata bekham?